Kleine werkstukken

Doeklatten

Aan het begin van het schooljaar hebben de basis van het meubelmaken geleerd aan de hand van kleine werkstukken. We begonnen met het maken van twee doeklatten. Dit zijn twee plankjes die we precies op maat moesten maken door middel van schaven met een handschaaf. Later heb ik ze zelf nog bekleed met een stuk tapijt om ze af te maken.

Halfhout

Het tweede project was het maken van een halfhoutverbinding. Dit was lastig maar ik heb er wel veel van geleerd.

Slisverbinding
Als derde project hebben we een slisverbinding gemaakt. Een veel stevigere verbinding dan de halfhoutverbinding, maar ook lastiger met de hand te maken.

Hamer
Het volgende project voelde minder als een oefening en meer als een echt werkstuk. We maakten een houten hamer. Deze hamer gebruiken we de rest van onze opleiding. De hamer bestaat uit twee onderdelen van verschillende houtsoorten. Deze hamer is daarom handig op te bergen. Beide houtsoorten hebben eigen voordelen. Het handvat of de steel is gemaakt van essen. Dit heeft als voordeel dat het door de rechte nerf erg stevig is niet zo snel zal breken. De hamerkop is gemaakt van steenbeuken. Dit is een hele harde en zware houtsoort. Dit is voordelig omdat de kop van een hamer zwaar en stevig moet zijn om hem goed te kunnen gebruiken.

Hoekklos
Als laatste oefening hebben we een hoekklos gemaakt met zwaluwstaarten. Deze zijn erg lastig te maken en het is een erg precisie werkje. Wel zit het na afloop erg sterk in elkaar. Dit werkstuk was een oefening voor het kistje wat we later hebben gemaakt.